قبل از بررسی خواص کاکائو، بیایید اول ببینیم کاکائو چیست؟ کاکائو گیاهی است که از دانههای آن، شکلات درست می شود؛ در واقع شکلات، یکی از فرآوردههای کاکائو محسوب میشود و این تفاوت کاکائو با شکلات است. شکلات انواع مختلفی دارد که با افزودن مواد مختلف و فرمولهای متفاوت، همگی از دانههای کاکائو به دست میآیند. به عنوان مثال، شکلات تلخ، با فشردن دانههای کاکائوی بو داده بین غلطکهای گرم تولید میشود. پودر کاکائو با بیرون کشیدن کره کاکائو از شکلات تلخ و پودر کردن مواد باقیمانده تولید میشود. شکلات شیرین با افزودن شکر و وانیل به شکلات تلخ، به دست میآید. شکلات سفید نیز حاوی شکر، کره کاکائو و شیر خشک است.
کاکائو مدت ها به عنوان یک درمان غذایی شناخته میشده است و هنوز هم توسط برخی از مردم، به عنوان دارو استفاده میشود. عموما از دانههای کاکائو برای بیماریهای رودهی عفونی و اسهال، آسم، برونشیت و به عنوان خلط آور برای احتقان ریه استفاده میشود. پوست دانههای کاکائو نیز برای بیماریهای کبدی، مثانه و کلیه و همچنین دیابت به عنوان درمانی مقطعی و کلی، مورد استفاده قرار میگیرند. از کرهی کاکائو نیز برای کنترل کلسترول بالا استفاده میشود.
شاید شما هم راجع به گمانه زنیهای فراوانی که دربارهی خواص شکلات تلخ برای سلامت عروق و بیماریهای قلبی وجود دارد، شنیده باشید. شرکت شکلات سازی مارس قصد دارد تا بر اساس تحقیقات خود در مورد نقش بالقوه فلاونوئیدهای کاکائو در سلامت قلب و عروق، تاییدیهی سازمان غذا و دارو (FDA) را برای فواید کاکائو در سلامت قلب دریافت کند. فلاونوئیدها، مواد شیمیایی هستند و آن طور که در تحقیقات نشان داده شده است، میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند. شکلات تلخ حاوی فلاونوئیدهای بیشتری نسبت به شکلات شیری یا شکلات سفید است. تحقیقات شرکت مارس، همچنین در پی یافتن ارتباطی بین مصرف کاکائو و تاثیر فلاونوئیدهای آن، بر کند شدن روند کاهش زوال حافظه در افراد مسن است.
بسیاری از افراد، از کرهی شکلات برای از بین بردن چروکها و درمان ترکهای پوستی در دوران حاملگی استفاده میکنند. در صنعت داروسازی نیز از کرهی شکلات، به عنوان پایه برای تولید پماد و شیاف استفاده میشود. کاکائو حاوی انواع مواد شیمیایی از جمله آنتیاکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها است. مشخص نیست که این مواد چگونه در بدن کار میکنند، اما به نظر میرسد باعث ریلکس شدن رگها می شوند که می تواند منجر به کاهش فشار خون شود.
کاهش فشار خون: بیشتر تحقیقات نشان میدهند که خوردن شکلات تلخ و فرآوردههای کاکائو، میتواند عدد بالای فشای خون را تا 4.7 و عدد پایین را تا 2.8 در افراد معمولی و یا دارای فشار خون کاهش دهد.
کلسترول: تحقیقات نشان میدهند که مصرف محصولات کاکائویی، سطح کلسترول بد خون را در افراد دارای کلسترول بالا، تغییر نمیدهد و میتواند در رژیم غذایی این افراد قرار گیرد.
مشکلات قلب: بعضی از تحقیقات نشان میدهند که مردان مسنی که مقدار زیادی کاکائو در رژیم غذایی آنها وجود دارد، فشار خون کمتری نسبت به دیگر افراد دارند. همچین میزان مرگ و میر از بیماریهای قلبی، در افرادی که شکلات میخورند، کمتر است. به نظر میآید که کاکائو، کیفیت عملکرد جدارهی داخلی رگها را نیز بهبود میبخشد که میتواند به کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کند.
سندروم خستگی مزمن: مصرف 45 گرم شکلات در روز برای 8 هفته، میتواند خستگی، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد و به طور کلی، فعالیت افراد مبتلا به سندروم خستگی مزمن را بیشتر کند.
سلامت روان: با این که شواهد تاثیر خواص کاکائو بر سلامت روان کافی نیست، اما بعضی از تحقیقات نشان میدهند که کاکائو اثر مثبتی بر سلامت روان دارد.
یبوست: بعضی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف پوستهی کاکائو و بتا فروکتانهای موجود در آن، به صورت روزانه، میتواند به کودکان مبتلا به یبوست کمک کند.
دیابت: تحقیقات جدید نشان میدهند که کاکائو میتواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد و در عوض، موجب افزایش حساسیت انسولین شود. با این حال، به نظر نمیرسد که مصرف کاکائو تاثیری بر سطح قند خون داشته باشد.
دور کنندهی حشرات: در یک تحقیق جدید بیان شده است که مالیدن کرهی شکلات به بدن، میتواند گزیدگی توسط پشه و دیگر حشرات را کاهش دهد.
گفته میشود که مصرف کاکائو تاثیرات مثبتی در افراد مبتلا به بیماریهای روده، اسهال، آسم، برونشیت، گرفتگی ریه، کبد، بیماریهای کلیه، مثانه و همچنین جلوگیری از چروک شدن و ترک پوست دارد که نیازمند تحقیقات و شواهد بیشتری است.
به احتمال زیاد خوردن کاکائو، برای اکثر مردم ایمن است و مشکلی ایجاد نمیکند. اما کاکائو حاوی مقادیری کافئین و مواد شیمیایی مرتبط با آن است که مصرف زیاد آن، ممکن است باعث عوارض جانبی مرتبط با حساسیت به کافئین، مانند عصبی شدن، افزایش ادرار، بیخوابی و بالا رفتن ضربان قلب شود. از دیگر مضرات کاکائو میتوان به واکنشهای پوستی آلرژیک، یبوست و سردردهای میگرنی اشاره کرد. مصرف زیاد کاکائو همچنین میتواند باعث مشکلات گوارشی از جمله حالت تهوع، ناراحتی روده، صدای معده و گاز شکم شود. با وجود این که استفاده از کره کاکائو روی پوست نیز برای اکثر افراد مشکلی ندارد، اما میتواند باعث ایجاد بثورات پوستی در بعضی افراد شود.
مصرف متعادل کاکائو در دوران بارداری، بلامانع است؛ اما حتما باید میزان مصرف آن، تحت کنترل باشد. کاکائو در مقادیر بیشتر، به دلیل وجود کافئین در آن، میتواند برای افراد باردار خطرناک باشد. کافئین موجود در کاکائو، از جفت که تولید کنندهی خون جنین درغلظتی مشابه با خون مادر است، عبور می کند. این امر اگرچه بحث برانگیز است، اما برخی شواهد نشان میدهد که دریافت دوز بالای کافئین در دوران بارداری، ممکن است با زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و سقط جنین مرتبط باشد. برخی از متخصصان، توصیه میکنند که مصرف کافئین در دوران بارداری باید زیر 200 میلیگرم در روز باشد. به خاطر داشته باشید که شکلات در هر وعده، دارای 2 تا 35 میلی گرم کافئین است و یک فنجان شکلات داغ نیز 10 میلیگرم کافئین دارد.
وجود کافئین در رژیم غذایی، میتواند در دوران شیردهی نیز نگران کننده باشد. تصور میشود که غلظت کافئین در شیر مادر، تقریباً نیمی از سطح کافئین موجود در خون او باشد. اگر مادر بیش از حد شکلات بخورد، کودک شیرخوار ممکن است دچار مشکلات روده و برون روی شود.
تعادل، بهترین استراتژی برای خوردن و مصرف هر غذایی است. چراکه اکثر خوراکیها در کنار فوایدی که دارند مضراتی را نیز ممکن است به همراه داشته باشند. کاکائو نیز با وجود فواید بسیار زیاد، از این امر مستثنی نیست و نیاز است که در مصرف آن از حد تعادل خارج نشویم.