دفعهی بعد که یک تکه شکلات را در دهان خود میگذارید، یاد این مطلب بیفتید و دیگر احساس گناه نکنید. با وجود اینکه شکلات، شاید به غلط، به عنوان یکی از عوامل اصلی چاقی شناخته میشود، خواص بسیاری نیز به همراه دارد. شکلات از دانههای کاکائو بهدست میآید که اولین استفاده از آن، به تمدن اولمک و پس از آن مایاها در آمریکا برمیگردد. بعد از کشف قارهی آمریکا توسط اروپاییان، شکلات در جهان محبوب شد و تقاضا برای آن افزایش یافت. شکلات از آن زمان، به لطف طعم منحصر به فرد، غنی و شیرین آن، به یک محصول خوراکی محبوب تبدیل شده است که هر روز میلیون ها نفر از خوردن آن لذت میبرند. اما خوردن شکلات چه فوایدی دارد؟
شکلات به دلیل این که حاوی مقادیر زیادی چربی و قند است، نام خوبی در بین تنقلات سالم کسب نکرده است و معمولا افراد بر این باورند که مصرف آن، با آکنه، چاقی، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت همراه خواهد بود. با این وجود، طبق تحقیقاتی معتبر که در مجلهی پزشکی هلند منتشر شده است، شکلات در کنار بدیها و ضررهایی که ممکن است برای سلامت ما داشته باشد، خوبیها و فواید بسیاری نیز دارد. محققان در این مقاله اشاره کردهاند که کاکائو، مادهی اصلی تشکیل دهندهی شکلات، حاوی ترکیبات فنلی فعال بیولوژیکی است. فواید کشف شدهی شکلات برای سلامت، توانسته است دیدگاه مردم در مورد آن را تا حدودی عوض کند و منجر به تحقیقاتی با رویکرد بررسی فواید خوردن شکلات و چگونگی تأثیر آن بر روند پیری، حالات روحی مانند استرس، همچنین تاثیر بر وضعیت سلامت انسان مانند تنظیم فشار خون شده است. احتمال میرود که خواص آنتیاکسیدانی شکلات برای سلامت مفید باشد. هرچه محتوای کاکائوی تشکیل دهندهی شکلات بیشتر باشد (مثل شکلات تلخ)، فواید آن نیز بیشتر خواهد بود. شکلات تلخ در اکثر موارد دارای چربی و شکر کمتری است اما برای اطمینان، حتما باید روی بستهبندی محصول را هم نگاه کرد.
از فواید شکلات خوردن، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
با این وجود، شکلاتهای موجود در بازار، تنها حاوی دانههای کاکائو نیستند، بلکه محتویات مضری مانند شکر و چربی نیز در آنها وجود دارد. پس باید هنگام مصرف شکلات، مراقب ریسک باقی مواد تشکیل دهندهی آن نیز باشید.
مصرف شکلات ممکن است به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) کمک کند. نتایج منتشر شده از تحقیقاتی که برای بررسی استرولهای گیاهی و فلاوانولهای موجود در کاکائو انجام شده است، نشان میدهد که مصرف شکلاتهایی که حاوی این مواد هستند، به عنوان قسمتی از رژیم غذایی کم چربی، میتواند موجب کاهش کلسترول بد و بهبود فشار خون گردد.
دانشمندان مدرسهی پزشکی هاروارد بر این عقیده هستند که نوشیدن 2 فنجان شکلات داغ در روز، میتواند به سلامت مغز کمک کرده و احتمال از دست دادن حافظه را در افراد مسن، کاهش دهد. شکلات داغ، خونرسانی به قسمتهای مورد نیاز مغز را میسر میسازد. همچنین، عصارهی شکلات میتواند آسیبهای وارده به اعصاب بیماران مبتلا به آلزایمر را کاهش داده و حتی در برخی موارد، متوقف کند.
پژوهشها نشان میدهند که مصرف شکلات، میتواند احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را تا یک سوم کاهش دهد. با توجه به مشاهدات، مصرف شکلات میتواند به کاهش مشکلات قلبی و متابولیسم بدن کمک کند.
خوردن روزانه 30 گرم شکلات برای زنان باردار، در طول بارداری میتواند برای رشد و نمو جنین مفید باشد. این احتمال در تحقیقی در یک جلسهی انجمن پزشکی مادران و جنین امریکا در آتلانتا مطرح گردید.
یافتههای منتشر شده در مجله انجمن بینالمللی تغذیه ورزشی، نشان میدهد که کمی شکلات تلخ میتواند اکسیژنرسانی را در طول تمرینات تناسب اندام تقویت کند. محققان در انگلستان در طی بررسی دوچرخه سواران در حال انجام تمرینات سرعتی، مشاهده کردهاند که پس از خوردن شکلات تلخ، افراد هنگام دوچرخه سواری، متوسط اکسیژن کمتری مصرف کردهاند و همچنین در یک آزمایش دو دقیقهای توانستهاند مسافت بیشتری را رکاب بزنند. دانشمندان بر این باورند که این شکلات تلخ، بهخاطر وجود فلاونولهای معروف به اپی کاتچین در آن است که باعث آزاد شدن اکسید نیتریک در بدن می شود.
با وجود تمام خواص شکلات، همانند هر خوراکی دیگری، باید مضرات آن را نیز در نظر داشت و از زیادهروی در مصرف آن، خودداری کرد. شکلات مضراتی دارد که باید حتما از آن آگاه بود و در صورت لزوم، حتی شکلات را جزو پرهیزات غذایی قرار داد. در ادامه به چند مورد از مضرات شکلات اشاره میکنیم.
مصرف شکلات با کاهش شاخص توده بدن (BMI) و چربی مرکزی بدن، ارتباط مستقیمی دارد. با این حال، شکلات به دلیل داشتن قند و چربی، میتواند کالری بالایی داشته باشد. پس با آن که وجود مقداری شکلات تلخ در رژیم غذایی ممکن است به روند کاهش وزن کمک کند، هر کسی که سعی در کم کردن یا حفظ وزن دارد، باید مصرف شکلات خود را محدود کرده و حتما برچسب غذایی محصول مورد علاقه خود را بررسی کند.
همانطور که میدانید، شکلات نیز مانند قهوه، تلخ مزه بوده و بعد از فرآوری و اضافه شدن افزودنی به آن، به شکل معمول مصرف ما تبدیل میشود. از جمله این افزودنیها، مقدار زیادی شکر برای از بین بردن مزهی تلخ شکلات و قابل مصرف شدن آن توسط کودکان است. این مقدار شکر، برای سلامت دهان و دندانها مضر است.
برخی از افراد ممکن است بعد از مصرف شکلات به طور منظم به دلیل تیرامین، هیستامین و فنیل آلانین موجود در کاکائو، دچار حملات میگرنی شوند.
در نهایت باید دوباره اشاره کرد که خوردن شکلات در عین فواید بسیاری که دارد، دارای مضراتی نیز میباشد و تنها راه پرهیز از ضرر و استفاده از خواص شکلات، چیزی نیست جز تعادل و کنترل در مصرف آن.